Herbucha z Moravy – Štěpán Vican z Energy Storage má domácí výrobu kombuchy

Někdo má sklep plný zavařenin, jiný vína. Obchodní dispečer z MND Energy Storage Štěpán Vican ve svém sklepě pěstuje houby. Konkrétně SCOBY, ze které pak vyrábí speciální čajové nápoje neboli kombuchu v kombinaci s bylinkami. Říká jim Herbucha a nyní si otevírá e-shop: kombuchazmoravy.cz. Chce lidem ukázat, že kombucha může být velmi chutná, protože většina má zafixováno, že to je sice zdravé, ale ne vždy dobré.

„O kombuše jsem se dozvěděl asi před deseti lety, kdy mi kamarád nabídnul nápoj z houby. Přišlo mi to zajímavé – čaj, který kvasí přes houbu. Tak jsem to ochutnal a uchvátilo mě to,“ popisuje Štěpán okamžik, který postupně vedl k tomu, že se z kombuchy zrodil jeho domácí byznys.

Před pár lety si tak řekl, že si zkusí pěstovat kombuchu doma. Dal se do toho, jenže houba rostla tak rychle, až začal řešit, co s ní. Zlomovým okamžikem byla práce ve známé čajové společnosti Sonnentor v Čejkovicích, kde přišel do úzkého kontaktu s bylinkami. Doma si kombuchu začal míchat s bylinkami a všemožně experimentovat. „Hledal jsem různé kombinace, jaký čaj se hodí k jaké bylince. Ze své zkušenosti v Sonnentoru těžím dodnes,“ vzpomíná na své úvodní experimenty.

Koníček se pomalu začal rozšiřovat i s tím, že lidem v jeho okolí jeho nápoj chutnal. Tak se zrodila myšlenka produkt povýšit a začít ho prodávat. Vývoj receptury trval zhruba rok. „Kombucha má tu vlastnost, že i když to uděláte dvakrát stejně, pokaždé je to trochu jiné. Mohou tam být výkyvy v oblasti perlivosti, množství kyseliny a podobně. Proto se snažíme být maximálně přesní a všechno ochutnáváme, abychom dodávali pouze to nejlepší,“ vypráví. Svoji výrobnu má doma ve sklepě a ostatní členové rodiny mu pomáhají.

Štěpán postupně začal nabízet nápoje dál. Oslovil kavárny, restaurace, farmářské obchody a zaměřil se i na různé jednorázové akce.

„Za dva roky, co takto funguju, jsme objeli celou řadu akcí, kde jsme dávali ochutnávat, a musím říct, že se to setkalo s úspěchem,“ pochvaluje si rostoucí zájem o svůj produkt. I díky tomu dospěl do bodu, že si nyní otevře e-shop.  Nabídku postupně zredukoval na pět stálých příchutí a dva sezónní speciály, které dlouho vybíral a ladil, aby mohl jít „s kůží na trh“.

„Nakoupil jsem obrovské množství čajů, které jsem postupně selektoval, až mi zůstalo pět nejlepších druhů. Ty jsem pak různě kombinoval s bylinkami. Poté jsem pořádal několik degustací, na základě kterých byly nakonec vybrány nejlepší verze jednotlivých příchutí,“ říká.

Například příchuť rozmarýn a tymián se skvěle hodí k masu. Stejně tak chilli, ale tato příchuť je pro ty, kteří mají rádi pálivé – a čím déle necháte papričku v lahvi působit, tím je zážitek pikantnější.

Bylinky jsou pro Herbuchu, jak už název napovídá, jeden z klíčových faktorů. V budoucnu by si je Štěpán chtěl pěstovat sám.

Nyní má nejvíc práce se vznikem e-shopu. Očekává, že týdenní produkce bude 240 lahví. Cena jedné bude 90 korun.

Všechny tyto aktivity pochopitelně musí kombinovat se zaměstnáním v Energy Storage, kdy chodí na směnný provoz. Jako obchodní dispečer řeší přepravní kapacitu, balancování trhů s plynem a také nominace zákazníků zásobníků, zda chtějí vtláčet či těžit, a instrukce předává do Uhřic či Dambořic.

Pokud byste měli o Štěpánovy produkty zájem, navštivte jeho e-shop, nebo se za ním stavte v hodonínském sídle MND v Úprkově ulici.

V příštím roce hodlá Štěpán svou Herbuchu poslat do Londýna do soutěže Great Taste Awards. Tak mu držme palce!

Martin Beneš
šéfredaktor

Další články

Ze soupravy do managementu: Příběh úspěchu Georga Buhrtze a expanze MND v Německu

Společnost MND Germany GmbH se během posledních let etablovala jako respektovaný vrtný kontraktor na německém trhu. Díky důrazu na kvalitu, bezpečnost a flexibilitu se MND Germany podařilo vybudovat pevné místo mezi konkurencí a aktuálně se soupravou 40 úspěšně dokončuje roční vrtnou kampaň pro jednoho z největších operátorů v zemi – společnost Harbour Energy, která navazuje na aktivity bývalé Wintershall Dea.

04.08.2025

Mezi trubkami a révou: Když vedoucí z MND vedou i vinici

Report vám přináší první díl představující zajímavých vinařů, kteří pracují v naší skupině. Začneme v Čejkovicích, kde své řádky obhospodařují otec a syn, Jiří a Petr Šťavíkovi. Petr pracuje v MND jako vedoucí oddělení mechaniky a Jiřího zase potkáte na zásobníku v Dambořicích, kde působí jako vedoucí.

14.07.2025

Komety, perseidy, meteory. Milan Pagáč fotí krásy noční oblohy

Přes den hledí pod zem a zabývá se dynamickými modely ložisek, po práci bere fotoaparát a vzhlíží ke hvězdám. Ložiskový inženýr MND Milan Pagáč se ve volném čase věnuje astrofotografii. Spojil v ní dva koníčky: fotografování a zájem o pozorování vesmíru, který jej provází od dětství. Jeho snímky ostatně znají mnozí zaměstnanci MND – objevovaly se například v kalendářích Drillingu, kde mimochodem pracuje i Milanova manželka.

14.07.2025
Nastavení soukromí a cookies 🍪

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies.

 

Následující volbou souhlasíte s našimi zásady ochrany osobních údajů a cookies. Svá nastavení můžete kdykoli změnit.

Přizpůsobit